(H)eerlijke streekproducten oet Twente

Om de biodiversiteit en natuurwaarden te verhogen hebben we veel granen in bouwplan, passen we stroken- en mengteelt toe en akkerranden voor de bestuivers en natuurlijke vijanden. Op de Zenderense Es in Borne en de Delderneresh in Ambt Delden (achter het Hoogspel) telen we verschillende gewassen: verschillende soorten granen (tarwe, spelt, rogge, gerst, zwarte emmer en haver), eiwitrijke gewassen zoals lupine, veldbonen, quinoa, sorghum, koolzaad, zonnebloemen en sorghum. Deze gewassen telen we  biologische én natuurinclusief waarbij geen gebruik wordt gemaakt van kunstmest en bestrijdingsmiddelen. We produceren onze producten in een korte keten samen met lokale ondernemers en verkopen deze producten rechtstreeks aan consumenten en lokale bedrijven.

 

Granen van de Zenderense Es

In het bouwplan hebben we veel granen zoals tarwe, haver, spelt, rogge en gerst, omdat granen zorgen voor een goede vruchtwisseling en bodemstructuur. Van deze natuurinclusieve granen van de Zenderense Es worden verschillende producten gemaakt zoals havermuesli, havermout, speltbloem, roggebloem, volkorenmeel, tarwebloem en parelgerst. Van de granen wordt ook een ambachtelijke pasta gemaakt door Keuper Pasta. 

 

Quinoa van de Zenderense Es

De quinoa op de akkers van de Zenderense Es is natuurinclusief geteeld. De zaden lijken op graankorrels en worden als graan in de keuken gebruikt net zoals zilvervliesrijst of volkoren couscous. Het is een uitstekende bron van essentiële eiwitten die het lichaam zelf niet kan aanmaken. Het bevat 9 essentiële aminozuren die goed zijn voor het lichaam. In tegenstelling tot de meeste graankorrels, die niet voldoende eiwitbronnen in zich hebben, heeft quinoa dat dus juist wel! Bovendien bevat quinoa onder andere ijzer, magnesium, calcium, fosfor, vezels en vitamine B en E. Deze zijn erg belangrijk voor een goede werking van je spieren, hart en zenuwstelsel.  Lees meer over de voordelen van Twentse quinoa

 

Olien van de Zenderense Es

Van de zonnebloemen en koolzaad, die we stroken stroken telen, wordt olie gemaakt. Deze olie is koudgeperst en geschikt voor koude en warme gerechten. We zijn de eerste in Nederland met biologisch zonnebloem- en koolzaadolie van Nederlandse bodem (geteeld en geprodiceerd in Nederland). Lees meer over onze olien.

Verkooppunten

Wil je (h)eerlijk eten én bijdragen aan een gezonde bodem, het verhogen van de natuurwaarden en biodiversiteit én het verkleinen van onze ecologische voetafdruk? Koop dan onze biologische streekproducten van de de Zenderense Es uit Twente. Onze biologische producten zijn te koop bij de Landgoedwinkel van Twickel in Delden, Pure Generaties in Borne, Hedevelds Bio Ei in Hertme, Landgoedwinkel Reef in Hengelo, De Kuipershoeve in Rijssen, Earepel enzoo in Haaksbergen en Erve Iemhorst in Losser. 

Twentse Restaurants

Restaurant Drostes in Tubergen, restaurant Erfgoed Bossem in Lattrop-Breklenkamp, restaurant de Vinck in Geesteren, restaurant Lovely Local in Enschede en Café Coberco in Enschede bereiden (h)eerlijke lokale gerrechten van onze producten. 

Wil je ook onze streekproducten (ver)kopen, stuur dan een bericht aan winny AT zenderensees DOT nl


Producten van de Zenderense Es - met liefde voor de natuur

Streekproducten – Natuurinclusief - Gezonde bodem, gezond voedsel – Verhogen biodiversiteit