Terug naar Nieuwsbrief / Archief

21.08.2023
Nieuwsbrief Zenderense Es augustus 2023

Oogstseizoen op de Deldeneresch en de Zenderense Es

Het oogstseizoen is na de vele regen eindelijk begonnen op Landgoed Twickel Dit jaar hadden andere omstandigheden dan de voorgaande jaren. Een nat voorjaar waardoor we pas later konden zaaien en daarna een droge periode. Door de weersomstandigheden stonden er dit jaar meer kruiden tussen de gewassen. Om te zorgen dat de granen niet te vochtig blijven, schonen we de granen voor voordat ze gedroogd worden. Ondanks de weersomstandigheden zijn we heel tevreden over de kwaliteit van de granen.

 

De koolzaadolie van de Zenderense Es

Wat maakt de koolzaadolie van de Zenderense Es bijzonder? Klanten vragen regelmatig waarin onze olie zich onderscheid van bijvoorbeeld olijfolie en wat de reden van het prijsverschil is. Onze koolzaadolie onderscheidt zich op meerdere aspecten:

  • Koolzaad draagt bij aan het verhogen van de biodiversiteit. Zowel winter- als zomerkoolzaadolie, is onderdeel van ons teeltplan waarbij we zorgen dat vanaf het vroege voorjaar tot het late najaar gewassen bloeien. Het winterkoolzaad is één van de eerste bronnen van nectar voor insecten. Deze (roof) insecten helpen ons om eventuele plagen en ziektes te voorkomen. We telen al onze gewassen natuurinclusief en gebruiken geen kunstmest of bestrijdingsmiddelen.
  • Het koolzaad wordt lokaal geteeld, in Nederland geperst én de koolzaadolie wordt lokaal afgezet; in deze keten wordt het aantal kilometers beperkt waardoor de ecologische voetafdruk wordt verkleind.
  • Het koolzaad wordt koudgeperst waardoor je minder olie krijgt van het zaad dan warm persen. Zo wordt een lagere en mildere perstemperatuur van maximaal 40°C bereikt, waarbij geen bijkomende verontreinigende stoffen kunnen ontstaan en waardoor de koolzaadolie bijzonder zuiver blijft,  smaak, vitamines en antioxidanten blijven zo overeind.
  • Onze koolzaadolie kan zowel warm als koud gebruikt worden. Een (h)eerlijk olie om je brood in te dippen, als dressing over een salade, te bakken, wokken of een gerecht in de oven te bereiden. Koolzaadolie heeft een hoog brandpunt waardoor je de olie goed kan verhitten om het vlees goed dicht te schroeien.
  • Onze olie is 100% van ons eigen koolzaad. Door het laten verwerken van relatief kleiner batches van ons koolzaad is de kostprijs hoger.
  • De prijs van de olie is gebaseerd op de werkelijke kostprijs én een eerlijke prijs voor de boer en winkels die de olie verkopen.

 

Je ziet er niet uit als een boerin

Winny van Buuren over haar missie: "Mag ik mezelf boerin noemen? Ik ben niet op een boerderij opgegroeid en heb geen agrarische opleiding gedaan. 

Ik ben opgegroeid in het Westen en heb altijd in het bedrijfsleven gewerkt. Vijf jaar geleden heb ik de switch gemaakt naar het boerenleven in het Oosten. Samen met Arjen zijn we biologische bedrijven op Landgoed Velhorst, Zenderense Es op Landgoed Stichting Twickel en Landgoed Kreil gestart. Voor mij was dit een grote omschakeling en ik heb veel geleerd over natuurinclusieve landbouw.

Binnen een agrarische onderneming heb je naast kennis van een gezonde bodem en gezond voedsel ook kennis nodig voor efficiënte bedrijfsvoering en een gezond verdienmodel. Voor het inrichten van onze bedrijfsprocessen, korte ketens, afzet van producten en verdienmodellen heb ik mijn ervaringen en kennis als proces-, project- en ketenmanager kunnen inzetten. 

We kunnen beiden doen waar we goed in zijn én waar we energie van krijgen. Deze positieve energie draagt bij aan het geluk als mens en het succes als ondernemer.

Mijn passie is om bij te dragen aan een gezonde bodem, gezond voedsel en een verdienmodel voor nu en toekomstige generaties. En mijn ervaringen met anderen te delen met ondernemers in de agri- en foodsector die aan dezelfde missie willen bijdragen."

 

Dineren met lokale gerechten met Vinck

Dineren bij Restaurant Vinck in Geesteren, Twente, is een unieke belevenis. Bij Vinck laten ze je smaakpapillen tintelen met culinaire gerechten. Met wijn als rode draad en kwaliteit als basis. Je dineert midden tussen hun wijnvelden. De duurzame wijn die ze schenken produceren ze met veel liefde in eigen wijnmakerij, direct naast het restaurant. Hun gerechten worden samengesteld met smaakvolle ingrediënten uit de directe omgeving van Twente. De chefs koken met de quinoa, parelgerst, speltbloem, koolzaadolie van de Zenderense Es.