Terug naar Nieuwsbrief / Archief

17.02.2022
Nieuwsbrief Vrienden van Velhorst februari 2022

De eerlijke prijs van koolzaadolie

Is de consument bereid om een eerlijke prijs te betalen voor de koolzaadolie van de Zenderense Es Borne?

"Waarom is jullie koolzaadolie aan de prijs? In de supermarkt kost een niet biologische versie nog geen 4 euro." Deze oprechte vraag krijgen we regelmatig van klanten.

Biologisch koolzaad (zaaizaad) is veel duurder dan gangbaar koolzaad. Het (koud) persen en bottelen van de olie in kleinere batches is duurder, dan het verwerken in massaproductie.

De werkelijke kosten voor het zaaien, drogen, schonen, (ontwerp) etiket worden in de prijs doorberekend.

We sturen op kwaliteit van het koolzaad en de effecten op biodiversiteit en natuurwaarde, niet op een zo hoog mogelijke opbrengst.

Een koolzaadolie uit de supermarkt kun je alleen qua prijs vergelijken met onze olie. De smaak en de kwaliteit zijn niet vergelijkbaar.

We hebben nu ook koolzaadolie voor warme en koude gerechten in een 750 ml fles en 5 liter. Deze olie is vol en rijk van smaak. De olie is geschikt om te bakken en braden én voor salades.

De olie is te koop bij de landgoedwinkel van Twickel in Delden, Boerderijwinkel de Steffen in Almelo, Hedevelds Bio Ei in Hertme en de Buurderij Hengelo.

 

Sorghum schelpjes

Nieuw in het assortiment: glutenarme sorghum schelpjes en spelt spiraaltjes (pasta). De sorghum schelpjes zijn gemaakt van glutenvrije sorghum van de Zenderense Es door Keuper Pasta. De schelpjes hebben een licht aardse smaak en zijn korrelige van structuur; het is geen pasta. De schelpjes zijn snel klaar: 1 minuut in kokend water. Naast sorghum schelpjes hebben we ook sorghum bloem. 

Sorghum is van nature glutenvrij en is rijk aan vitaminen en mineralen zoals B-vitaminen, magnesium, kalium, fosfor, ijzer en zink. Het is ook een uitstekende bron van vezels, antioxidanten en eiwitten. Sorghum is ook rijk aan antioxidanten zoals flavonoïden, fenolzuren en tannines. 

Deze schelpjes zijn verkrijgbaar bij Hedevelds Bio Ei en de Buurderij Hengelo.

 

Onderzoek lokale en natuurinclusieve producten

De lokale economie steunen, kwaliteit van het product en duurzaamheid is voor de Bornse consument de belangrijkste drijfveer om lokaal én natuurinclusief te kopen. 

'Natuurinclusief produceren betekent, dat de bodem niet alleen gebruikt wordt voor de teelt, maar ook verzorgd en onderhouden wordt voor toekomstige productie en beheer. Hierbij wordt geen gebruik gemaakt van kunstmest en chemische bestrijdingsmiddelen. In plaats hiervan wordt bijvoorbeeld gewerkt met akkerranden en strokenteelt, waardoor natuurlijke vijanden, zoals lieveheersbeestjes, worden aangetrokken die eventuele ziektes of plagen te voorkomen.

 

Gezonde bodem, gezond voedsel

Een gezonde bodem is essentieel voor de gewassen die daar groeien. De juiste bodemgesteldheid zorgt voor gezond voedsel met goede voedingswaarden. Wij willen bijdragen aan gezond voedsel en een gezonde bodem voor nu én in de toekomst. Dit doen we door duurzaam agrarisch beheer op de Zenderense Es voor een positief effect op de biodiversiteit, natuur en onze producten, waarbij wij burgers en maatschappij betrekken, verbinden en inspireren.

Wil je ook bijdragen aan een gezonde bodem en gezond voedsel en helpen om samen deze missie te realiseren, dan kun je lid worden van de Zenderense Es. Het lidmaatschap kost 50 euro. Als lid kun je deelnemen aan de educatieve bijeenkomsten en wandelingen die we organiseren.