Terug naar Nieuwsbrief / Archief

07.01.2022
Nieuwsbrief Vrienden van Velhorst januari 2022

Gezond nieuwjaar

We wensen je gezondheid, geluk en gelijkwaardigheid. Zorg goed voor jezelf, elkaar, de natuur en de bodem. Ook dit jaar staat bij ons een gezonde bodem en gezond voedsel weer op nummer één.

 

Nieuw Voer 

Alexander Prinsen kijkt met agro-(eco)logisch ondernemer Arjen van Buuren terug naar zijn ervaringen als rentmeesterschap op het landgoed Velhorst en Zenderense es bij Borne. "Sinds hij en zijn vrouw Winny de landgronden pachten hebben ze een transformatie van het land in gang gezet. De biodiversiteit komt weer langzaam terug en met hun unieke plant rassen zitten in inmiddels in verschillende lokale en nationaal producten. Wat is hun formule en hoe zijn ze instaat de korte keten optimaal te benutten? En vooral ook wat zijn de lessen en inzichten als je de natuur zijn werk laat doen."

Alexander Prinsen gaat met zijn Nieuw Voer podcast talkshow iedere keer in gesprek met pioniers om de toekomst van ons landbouwsysteem te verkennen. Hoe kunnen we zorgen voor voldoende voedsel, herstel van onze bodems, de biologie en natuurkunde inzetten, welke innovatieve materialen kunnen we eruit halen en vooral hoe zorgen we voor een beter verdienmodel voor de gehele landbouwketen als geheel.

Het interview is ook te luisteren via de podcast van Nieuw Voer.

Onderzoek lokale economie Borne

Gerben van de Meer heeft voor zijn studie aan de Aeres Hogeschool Dronten een onderzoek uitgevoerd naar de lokale economie in Borne. In het onderzoek stond de vraag centraal of de consument en ondernemer wel/of niet lokale en/of natuurinclusieve producten koopt en wat de achterliggende reden is. 144 consumenten en 14 ondernemers uit de gemeente Borne hebben de enquête ingevuld: bijna 80% van de consumenten en 50% van de ondernemers geven aan lokaal en/of natuurinclusief te kopen. Meer informatie over dit onderzoek volgt binnenkort. 

We bedanken iedereen voor het deelnemen aan het onderzoek. 

 

Nieuwe streekproducten 

Afgelopen week hebben we sorghum en spelt naar Keuper Pasta gebracht. Jan Keuper gaat weer experimenteren met sorghum. Het eerste experiment is veelbelovend. We zijn heel benieuwd naar het resultaat.