Terug naar Nieuwsbrief / Archief

19.04.2022
Nieuwsbrief Zenderense Es april 2022

Open (middag)dag op de Zenderense Es Borne

Ben je nieuwsgierig naar het effect van natuurinclusieve landbouw op biodiversiteit, een gezonde bodem en gezond voedsel kom dan naar de open middag op de Zenderense Es in Borne.

23 April organiseren we een open (middag) van 14.00 tot 16.00 uur. Tijdens deze bijeenkomst willen we graag persoonlijk kennismaken en je meenemen in onze missie op de Zenderense Es en Deldeneresh. Het thema is natuurinclusieve landbouw, korte keten en verdienmodellen. Het maximaal aantal deelnemers is 25. Ook niet-leden zijn welkom. Aanmelden kan via de website.

 

Twente experimenteergebied voor kringlooplandbouw

Twente is één van de vijf experimenteergebieden voor kringlooplandbouw. Het experimenteren is nodig om uiteindelijk voedsel te produceren met zo min mogelijk nadelen voor natuur, milieu en klimaat. Stichting Twickel heeft voor de pilot 3 ha beschikbaar gesteld, elk voor 4 pachters. Samen met Berrie Jansen gaan we dit seizoen lupine/ gerst in stroken telen om de krachtvoerinput van het melkveebedrijf van Berrie te verminderen. Daarnaast gaan we lupine voor humane consumptie in stroken telen. In een filmpje in LinkedIn vertellen Berrie en Arjen hier meer over. 

 

Strokenteelt op de Delderneresh

Op de es achter 't Hoogspel in Amdt-Delen zijn stroken met zonnebloemen, lupine, veldboon, koolzaad granen en quinoa gezaaid. De haver komt al op. Nog even en dan staat alle gewassen in bloei. Op onze Facebook-pagina staat een filmpje

Over 2 maanden organiseren we een wandeling op de Delderneresh in samenwerking met het Hoogspel. Het thema van deze wandeling is strokenteelt en lokaal voedsel. Binnenkort volgt hier meer informatie over.

Producten van Landgoed Twickel

In de landgoedwinkel van Twickel kun je heerlijke streekproducten kopen. Ook de producten van de Zenderense Es, die gemaakt zijn van natuurinclusief geteelde gewassen zoals koolzaadolie, quinoa, parelgerst, havermout en pasta.

Een gezonde bodem is essentieel voor de natuur, biodiversiteit en de gewassen die daar op groeien. We zetten de natuur in, zoals akkerranden, om plagen en ziektes te voorkomen waardoor het gebruik van bestrijdingsmiddelen niet nodig is. 

 

Startersprijs Midden Twente

Tijdens de uitreiking van de Startersprijs Midden Twente mochten we een cheque t.w.v. 1000 euro in ontvangst nemen. We bedanken ROZ en de jury van de nominatie en waardering.