Terug naar Nieuwsbrief / Archief

16.08.2021
Nieuwsbrief Zenderense Es augustus 2021

We willen onze leden, de consumenten en zakelijke klanten bedanken voor hun vertrouwen in ons en de kwaliteit van onze producten. Samenwerken met bedrijven die een zelfde visie en passie hebben is voor ons heel belangrijk. De kwaliteit van onze gewassen staat voorop, niet op de kwantiteit. Onze tarwe heeft bijvoorbeeld een hoog eiwitgehalte; voor een goede bakkwaliteit van het brood is dit heel belangrijk voor bakkers. 

 

Sorghum in Borne

30 Juli j.l. was voor geïnteresseerden voor demo middag in Borne. Het verslag van demo lees in de Tubantia. Van de sorghum in Borne gaan we samen met lokale ondernemers mooie streekproducten maken. Martin Lammers heeft van de sorghum van veredelaar Walter de Milliano verschillende heerlijke broden gebakken. Jan Keuper van Keuper Pasta gaat experimenteren met sorghum om pasta te maken. En samen met Marcel Bergboer van de Bierbrouwerij Borne willen we een sorghum biertje maken. 

In de bijlage vind je een artikel over bakker Martin Lammers en hoe hij experimenteert met sorghum. 

 

Silphie in Borne

Dit jaar hebben we voor het eerst Silphie gezaaid op de Zenderense Es. In het eerste jaar wordt het gewas samen met mais gezaaid, omdat het zaaigoed kostbaar is en de opbrengst laag; alleen de rozet van de plant vormt zich. 

Silphie is een nieuw, multifunctioneel (voeder)gewas op de Nederlandse markt. De bloeiende planten kunnen tot 3 meter hoog worden en bevatten een hoog cellulosegehalte. Het gewas kan worden ingekuild als ruwvoer, is geschikt voor de biovergister, voor CO2-vastlegging en voor de papier- en kartonindustrie. 

Silphie, ook wel bekend als zonnekroon, is een bijzonder gewas. Je zaait het één keer, daarna kan het 15 tot 30 jaar blijven produceren. In de winter sterft het af en in het voorjaar komt het weer op. Omdat het tot 2 meter diep wortelt, is het zeer droogtetolerant. De wortels zorgen ook voor een betere bodemstructuur.

 

 

Granen en koolzaad geoogst op de Zenderense Es

Afgelopen week zijn de granen zoals zomergerst, tarwe, spelt, haver, rogge, en de koolzaadolie geoogst op de Zenderense Es. Na het drogen en schonen worden de zaden verwerkt tot volkorenmeel, tarwebloem, havermout, roggemeel, roggebloem, parelrogge, brouwersgerst, parelgerst, speltmeel, speltbloem en koolzaadolie.