Terug naar Nieuwsbrief / Archief

16.08.2022
Nieuwsbrief Zenderense Es augustus 2022

Oogsten op de Zenderense Es en Deldeneresch

De maand augustus is het moment om de gewassen te oogsten. De granen, veldbonen en lupine zijn geoogst. Het warme weer en het hoge aantal zonuren heeft gezorgd voor een mooie opbrengst. Een aantal gewassen wordt direct afgezet aan biologische veehouders en de rest wordt verwerkt tot havermout, havermuesli, parelgerst, bloem, meel en bier. Alleen de quinoa en de zonnebloemen moeten nog geoogst worden. 

 

Lokale kringlooplandbouw tussen Exterkate Biologische Varkens en de Zenderense Es

De veldbonen op de Deldeneresch zijn gedorst. Deze bonen gaan naar Exterkate Biologische Varkens in Bentelo. Een voedzaam, regionaal product voor de varkens. Ook het stro van deze akkers gaat naar Ruben Exterkate en de mest van zijn varkens wordt weer op deze akkers gebruikt. Door deze lokale samenwerking wordt de kringloop gesloten.

 

Lupine oogsten op de Deldeneresch

Loonbedrijf de Weer heeft de lupine geoogst op de Deldenerech. Het blad en de stengels zijn gehakseld en blijven als organische stof op de akker.

In samenwerking met Reudink, specialist in 100% biologische mengvoeders, wordt de lupine gebruikt als lokaal geteeld eiwitrijk voer voor de biologische koeien van Eddo Nijhof.  De rauwe biologische melk van deze koeien gebruikt de Raw Milk Company om gefermenteerd zuivel te maken. 

Pure Regeraties Borne:

Wij, Daphne (moeder) en Kim (dochter) vormen samen Pure Generaties. Pure Generaties bestaat uit: Praktijk Pure Generaties (Daphne is orthomoleculair-therapeut en neemt o.a. EMBloedtesten af), een webshop/blog én je kunt bij ons terecht voor online programma’s.

De praktijk van Daphne bestaat vanaf 2014 en Pure Generaties viert in 2022 haar 6-jarig bestaan! Ons doel is om mensen te laten zien dat gezond leven leuk is, een toevoeging aan je leven en zeker geen beperking of straf.

In onze webshop vind je gemiddeld 800 producten. Houdbare biologische producten specifiek gericht op glutenvrij, vegan, (geraffineerd-) suikervrij en exorfinenvrij.

We zijn erg trots dat we hier sinds deze week ook de lokale producten van de Zenderense Es aan mochten toevoegen.

We verzenden onze pakketten dagelijks duurzaam met de fietskoerier, maar voor bewoners van Borne e.o. is afhalen altijd mogelijk! (mail/bel ons).

Op Facebook en Instagram zijn we dagelijks actief, we vinden ’t leuk als je ons volgt: @puregeneraties

Kadootje voor jullie als nieuwsbrieflezers: Voer de code BORNEPG in bij je 1e bestelling op www.puregeneraties.nl en ontvang €5 korting!

 

De voordelen van havermout oet Twente

De haver op de Zenderense Es in Borne en Deldeneresch in Ambt-Delden is natuurinclusief geteeld. Van deze haver wordt havermout en havermuesli gemaakt. Havermout is een van de gezondste en lekkerste volkoren granen die er is.

Havermout heeft meer proteïnen, vitaminen, koolhydraten en voedingsstoffen dan andere granen. Met havermout kun je verschillende lekkere gerechten maken.

De havermout van de Zenderense Es is lokaal geteeld en in lokale winkels te koop. Koop je deze lokale havermout en andere lokale producten, dan draag je bij aan het verkleinen van onze ecologische voetafdruk.

De havermout is lokaal te koop bij o.a. Hedevelds Bio Ei in Hertme, Pure generaties in Borne en de Landgoedwinkel in Twickel in Ambt-Delden.

Lees meer over de voordelen van havermout in de laatste blog.