Terug naar Nieuwsbrief / Archief

26.02.2024
Nieuwsbrief Zenderense Es februari 2024

Een jaarrond biodiversiteitsmetingen op Landgoed Twickel

Sinds 2023 doen we mee met het meerjaren project Cropmix van WUR. Afgelopen jaar zijn de vogels, wormen en akkerkruiden gemeten op Landgoed Twickel. De metingen worden gedaan in de percelen met strokenteelt en percelen met monocultuur. 

Vogels

Door de grootte van het veld of de nabijheid van de weg is het volveldse perceel niet heel divers en dus niet representatief voor de omgeving. De strokenteelt was wel zeer divers. Opvallend waren grote aantallen (100+) Huismussen en Putters die foerageerde. Ook de Kwartel wist deze strokenteelt te vinden. Tot twee keer toe hebben ze een klucht Patrijzen kunnen ontdekken op het veld.

Wormen

Er is een duidelijk verschil zichtbaar in hoeveelheid wormen aanwezig op de twee percelen. Daarnaast is de diversiteit in regenwormen op de strokenteelt akker hoger. Hier vonden ze wormen uit alle drie de functionele groepen. In tegenstelling tot het volveldse perceel waar alleen bodembewoners te vinden waren.

Akkerkruiden

Er is een duidelijk beeld te zien wanneer je de hoeveelheid akkerkruiden vergelijkt met de biodiversiteit. Het aantal akkerkruiden per m² in de strokenteelt ligt iets hoger in vergelijking met de volveldse teelt. Daarentegen is de diversiteit in de waargenomen soorten akkerkruiden iets lager in de strokenteelt ten opzichte van uw volveldse teelt. Echter hebben beide systemen binnen het netwerk van biologische bedrijven een relatief hoog aantal soorten akkerkruiden. De waargenomen akkerkruiden waren in beide systemen algemene soorten.

 

 

Agri Food Boost: van uitdaging naar oogst

 

Samen Sterker in de Agri- en Foodsector

Als ondernemer in de agri- en foodsector weet je als geen ander dat dit vakgebied zowel uitdagingen als kansen met zich meebrengt. Je wilt het graag veranderen, maar weet nog niet hoe. In de dagelijkse drukte en hectiek van je bedrijf, zoek je naar een goede balans tussen werk en vrije tijd. Tegelijkertijd zoek je naar manieren om je bedrijf te veranderen en bij te dragen aan een gezonde bodem en gezond voedsel, met een gezond verdienmodel wilt.

Dit heeft Winny van Buuren zelf ervaren in haar transformatie van het business leven in het Westen naar het boerenleven in het Oosten. En was voor haar de aanleiding om dit programma te ontwikkelen waarmee ze ander ondernemers, waarbij gezond voedsel centraal staat, te ondersteunen. 

Herken je dit?

Verlang je naar meer vrije tijd te midden van de hectiek van je agrarische of voedselbedrijf?

 Sta je voor de keuze tussen de hoeveelheid activiteiten in de transitie naar een gezond bedrijf en verdienmodel?

 Wil je weten hoe je producten lokaal kunt verkopen tegen eerlijke prijzen in een korte keten?

Welke vorm van storytelling past bij jou en jouw bedrijf en hoe kun je jouw persoonlijke verhaal vertellen om mensen te binden?

Het programma

De Agri Food Boost ondersteunt je om deze uitdagingen aan te gaan en je bedrijf te transformeren. Het programma heeft een holistische benadering en is specifiek ontworpen om te voorzien in de behoeften van ondernemers in de agri- en foodsector.

Het programma is opgebouwd uit 4 onderdelen: Doel en Motivatie, Balans en Waarden, Keten en Community en Verhaal en Verbinding. Meer informatie vind je op de pagina Agri Food Boost.

Wil je meer weten wat de Agri Food Boost voor jou en jouw bedrijf kan betekenen, neem dan contact op voor een kennismakinggesprek.

Introductie workshop

Ter introductie van het programma Agri Food Boost organiseer ik 28 maart een workshop voor ondernemers in de agri- en foodsector. Tijdens deze workshop gaan we een paar elementen uit het programma Agri Food Boost doorlopen. Hoe ziet jouw ideale toekomstbeeld eruit en welke doelen wil je bereiken.

De workshop wordt 28 maart gehouden bij Foodvia in Arnhem inclusief een lunch met lokale producten. De workshop is van 10.00 tot 12.00 en daarna lunchen we samen. De kosten bedragen € 97,00 (incl. lunch).

Aanmelden voor de workshop kan via de webwinkel van ons bedrijf Landgoed Velhorst. Na betaling is de deelname definitief. Als je na de workshop deel neemt aan het volledige programma krijg je de kosten voor de workshop terug.

Heb je vragen, bel Winny van Buuren op nummer 06-30475578.