Terug naar Nieuwsbrief / Archief

25.07.2023
Nieuwsbrief Zenderense Es juli 2023

We are the generation

Op ruim 200 hectare gepachte grond in de Achterhoek en Twente runnen Arjen en Winny van Buuren drie regeneratieve boerderijen. Ze sluiten kringlopen, creëren biodiversiteit, voeden de bodem en verwerken een groot deel van hun gewassen zelf tot streekproducten. Gewoon, met z’n tweeën. En elke dag om vijf uur "scheien ze ermee uit". Arjen: "De natuur is onze beste werknemer." Lees het volledige artikel op de website van We are the generation.

Foto: Gabriela Hengeveld

 

Koop lokaal

Deze maand in de spotlight: Hedevelds Bio Ei. Op biologisch pluimveebedrijf van Rian en René in Hertme scharrelen de kippen lekker buiten in de wei en onder de bomen. Daar leggen ze dagelijks heerlijke verse eieren. Deze biologische eieren zijn 7 dagen per week te koop in de EITOMATIEK (zelfbedieningsautomaat) en 3 dagen per week in hun nieuwe boerderijwinkel, aan de rand van de Stroom Esch, in Borne. Naast verse eieren verkopen wij ook andere (lokale) producten o.a. van de Zenderense Es. 

 

Zonnebloemen op de Zenderense Es

De zonnebloemen op de Deldeneresch en de Zenderense Es staan weer volop in bloei. Afgelopen jaar hebben we voor de eerste keer de zonnebloempitten laten persen en zijn de eerste met biologische zonnebloemolie geteeld en verwerkt in Nederland van 100% zonnebloemen die we in Twente telen. Onze olie is koudgeperst waardoor de vetzuren niet gaan oxideren. 

Zonnebloemolie bestaat voor ongeveer negentig procent uit gezonde onverzadigde vetten. Hierdoor is zonnebloemolie gezond in vergelijking met harde bak- of braadproducten die veel ongezonde verzadigde vetten bevatten. Het eten van veel verzadigd vet verhoogt het risico op hart- en vaatziekten. Daarom adviseert het Voedingscentrum producten met veel verzadigd vet zoveel mogelijk te vervangen door producten met onverzadigd vet. Door harde bak- en braadproducten te vervangen door bijvoorbeeld zonnebloemolie maak je dus een gezonde keuze. 

Zonnebloemolie bevat relatief veel linolzuur, ook bekend als Omega 6. Dit onverzadigde vetzuur verlaagt het risico op hart- en vaatziekten. Het lichaam kan linolzuur niet zelf aanmaken, dus je zult het uit voeding moeten halen. Je kunt hiervoor bijvoorbeeld bak-/braadproducten of smeersels gebruiken die rijk zijn aan linolzuur, zoals zonnebloemolie. Lees meer over de gezondheidsvoordelen van Omega 6.

Verder is zonnebloemolie rijk aan vitamine E. Deze vitamine is een belangrijke antioxidant en beschermt de cellen, bloedbaan en lichaamsweefsels. Vitamine E is ook belangrijk voor de stofwisseling in de cel. De zonnebloemolie is door de vitamine E en linolzuur ook goed voor je huid en heerlijk om te masseren. 

Als je interesse hebt in onze zonnebloemolie (5 liter can), dan kun je contact opnemen met Winny van Buuren

Foto: André Bourgonje

Lidmaatschap Zenderense Es

"Wat doen jullie met de bijdrage van de leden?". Een terechte vraag van een lid van het eerste uur. Als lid draag je bij aan een gezonde bodem op Landgoed Twickel. De ledenbijdragen worden gebruikt voor aankoop van groenbemesters.

Na de oogst wordt een wintergraan of groenbemester ingezaaid zodat de bodem altijd bedekt is. Groenbemesters verbeteren de bodemvruchtbaarheid door het toevoegen van organische stof. Goed ontwikkelde groenbemesters vertegenwoordigen een aanzienlijke hoeveelheid biomassa, die na inwerken een belangrijke bijdrage leveren aan de organische stofvoorziening van de bodem.

Als je ook wilt bijdragen aan een gezonde bodem op Landgoed Twickel, kun je voor € 50,00 worden. Aanmelden kan via de website.