Terug naar Nieuwsbrief / Archief

27.06.2022
Nieuwsbrief Zenderense Es juni 2022

Mijn Beste bordje challenge

De provincie Overijssel en culinair expert Nadia Zerouali (van BinnensteBuiten) hebben een uitdaging voor jonge Overijsselse gezinnen bedacht: 'Hoe het zit met eiwit'- de challenge! In de video wordt een eiwitrijk menu uit Overijssel bereid: asperges met gerookte kip en on the side een groene parelgerst salade met parelgerst van de Zenderense Es. Culinair expert Nadia Zerouali nam de Almelose familie Krijgsman uit de wijk Het Nijrees mee naar de boer voor boodschappen en kookten samen dit lekkere menu. 

Orzo soep uit Twente

Orzo betekent in het Italiaans gerst. Dit oergraan is samen met tarwe het oudste graan gewas. Parelgerst heeft bijzondere nootachtige smaak en is perfect om risotto mee te maken, omdat het na het koken nog steeds zijn structuur en bite behoudt. Met de parelgerst en de koolzaadolie van de Zenderense Es en de spekblokjes van Landgoedwinkel Reef maak je een (h)eerlijke Twentse soep én draag je bij een het verkleinen van onze ecologische voetafdruk.

Lekker makkelijk en ook nog eens licht. Gooi alle restjes groente in de pan en je bent al over de helft.  Het recept staat op de website. 

 

De Bio-betekenis van Natuurinclusief

De Bio-betekenis van natuurinclusief zoals deze op de Deldenerersch en de Zenderense Es wordt toegepast in Live Green Magazine: "Met natuurinclusief telen zorgt de boer voor duurzame landbouw. In samenhang met de natuur en de omgeving, teelt de boer landbouwproducten (voedsel) en verzorgt het land. Daardoor neemt de biodiversiteit toe, ontstaat een rijkdom aan planten en dieren en kun jij in een mooie, karakteristieke omgeving recreëren. Lees meer in het Live Green Magazine.

Rondleiding strokenteelt voor de Vrienden van Twickel

Voor de Vrienden van Twickel hebben we een rondleiding gegeven langs de strokenteelt op de Deldeneresch. Tijdens de wandeling is toegelicht wat het effect van strokenteelt is op de natuur, hoe samengewerkt met collegae boeren en hoe van de gewassen streekproducten gemaakt worden met een eerlijke prijs voor de boer. Op de es staan stroken haver, gerst, zonnebloem, lupine, veldboon en patrijzenzaad. We zorgen dat we het hele teeltseizoen bloeiende gewassen hebben die zorgen voor voedsel voor insecten en vogels.

 

Resultaat natuurinclusieve landbouw na een jaar

Het effect van natuurinclusieve landbouw is na een jaar al zichtbaar op de Deldeneresch en Zenderense Es. Door het toepassen van strokenteelt, akkerranden en wildakkers is in een korte tijd de biodiversiteit gestegen en een leefomgeving gecreëerd voor insecten en vogels. De patrijs is zowel in Delden als Borne op de akkers gesignaleerd. Patrijzen houden van akkerland vooral als de akkers zijn afgewisseld met houtwallen zoals op de Deldeneresch.

Jij kunt hier ook aan bijdragen door het kopen van onze producten of lid te worden van de Zenderense Es

 

Zomerwandeling op de Deldeneresch 23 juli

Nieuwsgierig geworden naar de strokenteelt? Tijdens de zomerwandeling 23 juli a.s. (i.p.v. 19 juli) bij de strokenteelt achter ‘t Hoogspel in Delden vertellen we je graag meer over het effect van natuurinclusieve landbouw. Aanmelden voor de wandeling kan via de website