Terug naar Nieuwsbrief / Archief

08.03.2021
Nieuwsbrief Zenderense Es maart 2021

Even voorstellen: Winny en Arjen

Sinds vorig jaar april pachten we grond van Twickel op de Zenderense Es in Borne. We zijn daar begonnen met stroken- en mengteelt en zijn in omschakelijk naar biologisch. Onze producten willen we in een korte keten samen met lokale ondernemers verwaarden en in de markt zetten. Via deze nieuwsbrief en social media houden we je graag op de hoogte van alle plannen op erve Groot Leferink. 

 

Twickel-brood: met liefde voor de natuur en pure passie!

Samen met Jan Meen van Bakker Meen en Egbert Jaap Mooiweer van Twickel is het idee ontstaan voor een Twickel-brood. Bakker Meen maakt van de volkorenmeel en rogge van de Zenderense Es een ambachtelijk Twickel-brood. Deze granen zijn natuurinclusief geteeld: zonder kunstmest en bestrijdingsmiddelen. Het brood wordt verpakt in een papieren zak van 100% gerecycled papier. Op donderdag, vrijdag en zaterdag wordt het Twickel-brood gebakken; je kent het brood bestellen bij Bakker Meen in Delden.

De bakker maakt ook een Twickel-flute en andere producten van de tarwe, rogge en haver van de Zenderense Es. 

 

Korte keten en lokale samenwerking

Naast de samenwerking met Bakker Meen werken we ook samen met andere lokale ondernemers. Zo leveren collegae boeren Wout Kuiphuis en Gerrit Beltman de biologische mest wordt de kringlooplandbouw wordt bevorderd. Ook zijn we in gesprek met Ronald Helder van het GezondheidHuis (voorheen De Zwanenhof) en Marcel Bergboer van Bierbrouwerij Borne.

GezondheidHuis Zenderen

Ronald Helder is één van de bedenkers van het GezondheidHuis in Zenderen.
Het GezondheidHuis Zenderen zit in een voormalig klooster in Twente (voorheen Zwanenhof). De vroegere zorgzaamheid van de nonnen in een nieuw zorgjasje met de kennis en kunde van nu. Een prachtige, helende plek waar men kan herstellen van een heftige gebeurtenis die het leven enorm heeft veranderd.  Gezondheid zien zij en wij als belangrijkste waarde. Bij gezondheid hoort ook gezond voedsel. De Zenderense Es gaat gezond voedsel aan het GezondheidHuis leveren en de deelnemers van het huis betrekken bij de werkzaamheden in de groentetuin, kas, etc.

Lokaal bier van eigen granen

In samenwerking met Marcel Bergboer van Bierbrouwerij Borne willen we de gehele keten voor het brouwen van bier in eigen beheer gaan doen. Van het schonen van het zaad na de teelt, het vermouten van de granen tot het brouwer van een bier. Tevens gaan we workshops en proeverijen organiseren. Momenteel wordt van de granen van de Zenderense Es wordt door Marcel Bergboer Bierbrouwerij Borne een special bier gemaakt. 

 

Streekproducten van de Zenderense Es

Afgelopen jaar hebben we o.a. haver, rogge, tarwe en quinoa geteeld in stroken op de Zenderense es. De havermout, volkorenmeel en quinoa zijn verkrijgbaar bij de landgoed winkel van Twickel. 

Biologische quinoa van Nederlandse bodem

Op de Zenderense Es hebben we afgelopen seizoen quinoa in stroken geteeld. Hierdoor hoeft het super gezonde zaadje – die van oorsprong uit Zuid-Amerika komt  – niet meer helemaal van de andere kant van de oceaan te komen. Dat scheelt aardig wat kilometers.

Quinoa is niet alleen heel gezond maar ook heel lekker. Quinoa kan gegeten worden bij warme gerechten zoals couscous of koud in een salade. Op de website van Nederlandse quinoa staan heerlijke recepten. 

Lees ook de 8 voordelen van quinoa

 

Nieuwe gewassen op de Zenderense Es

Afgelopen najaar hebben we de wintergranen zoals spelt en tarwe en koolzaad gezaaid op de akkers. Naast deze granen en groenten gaan we ook experimenteren met Silphie (zie foto). 

Silphie

Silphie: oftewel Zonnekroon kan gebruikt worden als ruwvoer maar verreweg zit de meeste potentie in haar vezels en biogas opbrengst. Het meerjarige gewas heeft een ontzettend hoge meerwaarde op gebied van bodemverbetering en biodiversiteit. Een aantal eigenschappen:

  • Zeer bloemrijk en goed voor de biodiversiteit (insecten, wild, vogels);
  • Legt koolstoffen vast i.c.m. stikstof;
  • Bodemverbetering door humus;
  • Diep wortelstelsel, 2 meter diep:
  • Watervastlegging en tevens zeer droogte resistent.

Het betreft een 30-jarig gewas waarbij geen bodembewerking benodigd is, na inzaaien. Ook geen onkruidbestrijding na het 1e jaar welke een zeer grote besparing geeft op dieselverbruik van landbouwbewerkingen.

Het gewas kan geoogst worden in oktober voor extractie van cellulose (papier), waarbij het restproduct vergist kan worden in de biogas vergister. Circulaire economie dus, waarbij in de gehele keten bediend wordt en de natuur erop vooruitgaat. We gaan 1 ha inzaaien waarbij de teelt begeleid wordt door MOVO zaden.

 

Bij dragen aan biodiversiteit op de Zenderense Es

Ons doel is om bij te dragen aan een gezonde bodem en gezond voedsel voor nu én in de toekomst. Dit doen we door duurzaam agrarisch beheer op de Zenderense Es voor een positief effect op de biodiversiteit, natuur en onze producten. Jij kunt hier door aan bijdragen door lid te worden van de Zenderense Es. Het lidmaatschap kost 50 euro.

Als lid kun je deelnemen aan de educatieve bijeenkomsten en wandelingen die we organiseren en krijg je een voucher voor een Twickel-brood. Dit brood is door Bakker Meen uit Delden gebakken van de granen van de Zenderense Es.

Hoe mooi is het als weet waar de producten vandaan komen die je eet, je zelf kan zien hoe deze gewassen geteeld worden én je bijdraagt aan een gezonde bodem en de biodiversiteit!

Aanvragen lidmaatschap Zenderense Es