Terug naar Nieuwsbrief / Archief

30.03.2023
Nieuwsbrief Zenderense Es maart 2023

Producten van Landgoed Twickel op de Streekmarkt in Delden

Elke eerste zaterdag van de  maand kun je heerlijke streekproducten kopen op de streekmarkt in Delden. Sinds kort staat er ook een kraam met producten van Landgoed Twickel met Twickel-kaas, brood van de biologische granen van de Zenderense Es en adere van onze producten zoals havermout, havermuesli, parelgerst, pasta, quinoa en koolzaadolie.

 

Recept Twentse quinoa-salade

Tip voor Paas brunch of diner: quinoasalade met quinoa van de Zenderense Es. Eenvoudig te bereiden en super gezond.

Ingrediënten - 2 personen:

 •  2 koffie kopjes quinoa
 • 1 eetlepel koolzaadolie
 • tomaat
 • komkommer
 • verse kruiden naar keuze
 • kaas naar keuze
 • pompoenpitten
 • cayennepeper

 

Bereidingswijze:

 • kook de quinoa ca. 10 minuten met wat water
 • snijd de groenten, kruiden en kaas
 • voeg dit toe aan de lauwwarme quinoa
 • roer de olie, cayennepeper en pitten door de salade

 

Onze quinoa is o.a. verkrijgbaar bij erve iemhorst, De Kuipers Hoeve in Rijssen, Hedevelds Bio Ei in Hertme en de Twickel Landgoedwinkel in Delden en zaterdag a.s. op de Streekmarkt Delden.

Lees meer over over de voordelen van quinoa uit Nederland op onze website.

 

De 11 voordelen van havermout oet Twente

Havermout heeft meer proteïnen, vitaminen, koolhydraten en voedingsstoffen dan andere granen. Met havermout kun je verschillende lekkere gerechten maken. De havermout van de Deldeneresch en Zenderense Es is lokaal geteeld en in lokale winkels te koop. Koop je deze lokale havermout en andere lokale producten, dan draag je bij aan het verkleinen van onze ecologische voetafdruk (voordeel 11). Onze havermout is o.a. verkrijgbaar bij Erve Iemhorst, De Kuipers Hoeve in Rijssen, Hedevelds Bio Ei in Hertme en de Twickel Landgoedwinkel in Delden, Landgoedwinkel de Reef in Hengelo en zaterdag a.s. op de Streekmarkt Delden.

1. Het helpt om cholesterol in balans te brengen

Havermout bevat een vezelcomponent dat bètaglucan heet, dat volgens onderzoeken erg goed is voor personen met een hoge cholesterol. Havermout eten tijdens het ontbijt kan helpen om ervoor te zorgen dat het cholesterol op het niveau zit waar het hoort te zijn.

2. Het is een antioxidant

Een van de voordelen van havermout is dat het ook antioxidante eigenschappen heeft om de vrije radicalen te bestrijden die voortvloeien uit het slechte cholesterol. Dit aspect is echt heel belangrijk en speelt een belangrijke rol bij het voorkomen van cardiovasculaire ziektes.

3. Het versterkt het immuunsysteem

Bètaglucan in havermout is het beste gereedschap voor het immuunsysteem tegen virussen en bacteriën die infecties veroorzaken. Elke dag havermout eten helpt om het immuunsysteem te versterken en je lichaam tegen deze schadelijke pathogenen te beschermen.

4. Het helpt om diabetes te behandelen

Personen die regelmatig havermout eten hebben minder kans om last te krijgen van Type II diabetes. De oplosbare vezels van havermout kunnen de personen helpen die last hebben van diabetes, aangezien het de spijsvertering van deze zetmelen stimuleert en je bloedsuikerspiegel reguleert, vooral na het eten van maaltijden.

5. Het bevordert de spijsvertering

Het feit dat havermout de spijsvertering helpt, betekent ook dat het helpt om problemen zoals constipatie te voorkomen. Oplosbare vezels helpen ook om maagzuur en gal te verminderen en ook de giftige capaciteit.

6. Het geeft je een verzadigd gevoel

Een van de vele redenen dat het aanbevolen is om havermout elke dag bij het ontbijt te eten, is dat het je langer een vol gevoel heeft, waardoor je het gevoel dat je constant moet eten elimineert. Dit gevoel komt door de complexe koolhydraten, die ook langzaam absorberende koolhydraten genoemd kunnen worden.

7. Het is anti-carcinogeen

Havermout bevat lignanen en fyto-oestrogenen, dat twee essentiële ingrediënten zijn die helpen om kanker gerelateerd aan hormonen te voorkomen.

Daarom is het sterk aanbevolen dat vrouwen die de leeftijd van de menopauze hebben bereikt havermout eten, aangezien onderzoeken aangetoond hebben dat dit een belangrijke rol speelt bij het verminderen van het risico op borstkanker.

8. Het helpt om astma te behandelen

Havermout heeft ook een effect dat je kan vergelijken met die van een hoestdrank, wat vooral behulpzaam is voor personen die last hebben van een hoest of bronchitis. Onderzoeken hebben laten zien dat een vergrote consumptie van volkoren granen zoals havermout het risico op astma bij kinderen met 50% kan verminderen. Deze studie combineerde vis met havermout en hierin werd geconcludeerd dat het samen eten van vis en havermout je risico om astmatisch te worden met 50% vermindert en het risico van het nauwer worden van je bronchiale luchtwegen met 80%.

9. Het beschermt je hart

De lignanen die gevonden kunnen worden in havermout en andere granen zijn fytochemicaliën die in het lichaam komen via de spijsvertering en kunnen helpen om het hart tegen verscheidene ziektes te beschermen.

10. Het is een diureticum

Het eten van havermout helpt om urinezuur te elimineren en vergroot de hoeveelheid urine door het siliconegehalte. Deze eigenschap helpt ook om jicht en andere ziektes gerelateerd aan vochtretentie te bestrijden.

Bron: Gezonder Leven

 

Landbouw en natuur in harmonie

Kunnen natuur en landbouw hand in hand gaan? Ja, dat kan zeggen steeds meer stemmen uit de praktijk en de wetenschap. ‘Intensieve landbouw is slecht voor ons allemaal.’

Arjen van Buuren wilde eigenlijk ecoloog worden, maar zoals dat soms gaat in het leven werd hij landbouwkundige en boer. Tijdens diverse stages kwam hij in aanraking met de intensieve landbouw. ‘Ik zag de monocultuur van gewas, de wekelijkse dosis kunstmest, kwistig gebruik van gif. En ik zag ook iets niet: wilde fauna en flora. Ik dacht: hier klopt iets niet.’

Op Landgoed Twickel en Landgoed Velhorst pakken Winny en Arjen het anders aan. ‘Wij boeren in samenwerking met de natuur. Het doel is een goed verdienmodel én een hogere biodiversiteit.’ 

Lees het volledige artikel over ons bedrijf op Landgoed Velhorst in het WWF-magazine.