Terug naar Nieuwsbrief / Archief

23.05.2023
Nieuwsbrief Zenderense Es mei 2023

Kruiwagenmars naar Brussel

Een gezonde bodem en gezond voedsel voor nu en toekomstige generaties is onze missie op Landgoed Twickel. We zien de bodem als 'ons' belangrijkste 'bezit' en willen bijdragen aan het verhogen van de biodiversiteit op deze landgoederen.

Als we de levende bodem centraal stellen, kunnen we uitdagingen zoals stikstof water, klimaat en gezondheid samen aangaan en oplossen. Daarom ondersteunen we de kruiwagenmars naar Brussel en lopen 27 mei mee van Ranst van Duffel.

Doneren voor de kruiwagenmars kan via de website.

 

Onderzoek strokenteelt op Landgoed Twickel

De eerste fase in het meerjarig project CropMix van Wageningen University & Research is het onderzoek naar grondgebonden insecten en vogels op de Deldeneresch. De vallen staan een week in het gewas geteeld in stroken en een tweede val in een referentie perceel met zelfde gewas geteeld in monocultuur.

Het aantal en soort insecten tussen de twee percelen wordt gemeten en vergeleken. Op deze manier wordt vastgesteld wat het effect is van strokenteelt op de biodiversiteit ten opzichte van monocultuur. 

 

Enquête korte voedselketens

Onlangs werd ik geïnterviewd door Eva Henckens voor haar scriptie over korte voedselketens. Help Eva met haar onderzoeksproject door het invullen van haar enquête.

Hallo, mijn naam is Eva en ik studeer Technische Bedrijfskunde aan de TU in Eindhoven. Momenteel ben ik bezig met mijn scriptie, waarbij ik me bezighoud met de korte voedselketen. Ik doe dit in het kader van een groter onderzoeksproject waarbinnen we boeren helpen nog beter te kunnen inspelen op de veranderende vraag van consumenten als het gaat om voedsel, hoe het geproduceerd wordt en waar het vandaan komt.

Mocht u wel eens wat kopen via de korte voedselketen, bijvoorbeeld bij Landgoed Velhorst, maar andere boerenwinkels en initiatieven tellen net zo goed, dan zou u me erg helpen door het invullen van mijn enquête! Alvast erg bedankt.

Link enquête.

 

Voedsel aan huis in Twente

Voedselaanhuis is er voor de mensen die niet de afweging tussen lokaal eten of gemak willen maken. Chris Dutij: "Voedsel stond ooit voor aandacht, liefde en cultuur. Jammer genoeg raakt dat steeds meer verloren en ook onze band met de natuur. Wij worden zwakker en afhankelijker door onder andere het huidige voedselsysteem dat allesbehalve duurzaam en toekomstbestendig is. Hier wil ik wat verandering in brengen."

De biologische producten van de Zenderense Es zijn aan het assortiment toegevoegd. 

Bestellen kan via de website van Voedselaanhuis.

 

Voorjaarswandeling verplaatst naar 4 juni

4 Juni a.s. organiseren weer een voorjaarswandeling van 10.30 tot 12.00 op de Deldeneresch achter 't Hoogspel. Tijdens deze wandeling wordt de prijs uitgereikt voor de winnende foto's van het koolzaad op de es. Aanmelden voor de wandeling kan via de website.