Terug naar Nieuwsbrief / Archief

15.11.2021
Nieuwsbrief Zenderense Es november 2021

Nominatie startersprijs Midden Twente

De Zenderense Es maakt kans op de Startersprijs Midden Twente 2021. Op ons bedrijf wordt op een innovatieve manier geboerd, waarbij het leveren van gezonde, natuurinclusief geteelde producten, zorgdragen voor het landschap, bodem en natuur de uitgangspunten vormen. We willen de Startersprijs Midden Twente 2021 inzetten voor het ontwikkelen en in de markt zetten van nieuwe producten zoals sorghum. Lees en luister meer over de startersprijs op de Facebook-pagina van Startersprijs Midden Twente.

Helaas is vanwege de nieuwe coronamaatregelen het Starterscafé, en daarmee de uitreiking van de Startersprijs Midden Twente 2020 en 2021, geannuleerd. 

 

Koolzaadolie van de Zenderense Es

De koolzaadolie van de Zenderense Es is nu verkrijgbaar bij Buurderij Hengelo, Hedevelds Bio Ei en de Twickel Landgoedwinkel. De koolzaadolie is koud geperst, vol en rijk aan omega 3 en 6 en geschikt voor koude en warme gerechten. Het koolzaad is geteeld van biologisch zaaizaad van ons bedrijf in Lochem zonder kunstmest en bestrijdingsmiddelen.

Koudgeperste koolzaadolie is door de nootachtige smaak een veelgebruikt ingrediënt in sla en dressings. Je kunt koolzaadolie ook gebruiken om te bakken en braden. Koolzaadolie heeft namelijk een hoog rookpunt, waardoor alle stoffen in de olie behouden blijven. Koolzaadolie is gezond, omdat de olie rijk is aan onverzadigde vetzuren. Koolzaadolie bevat gemiddeld negentig procent onverzadigde vetzuren en tien procent verzadigde vetzuren. Ook bevat raapzaadolie veel antioxidanten en vitamine E. Koolzaad bevat van nature Omega 3. In Koolzaadolie vind je relatief veel alfa-linoleenzuur (ALA), een plantaardige vorm van Omega 3-vetzuur. ALA is een essentieel vetzuur dat het lichaam nodig heeft voor een optimale gezondheid, maar niet zelf kan aanmaken. ALA haal je daarom uit voeding. Het gebruik van koolzaadolie kan je helpen voldoende Omega 3 binnen te krijgen via voeding (bron: Gezondheidsplein)

 

Speltpasta van de Zenderense Es

Nu verkrijgbaar bij de Buurderij Hengelo: speltpasta (tagliatelle) van natuurinclusief geteelde spelt van de Zenderense Es en de biologische eieren van Hedevelds Bio Ei gemaakt door Keuper Pasta. Deze spelt sliertjes zijn heerlijk voor Italiaanse gerechten en ook voor de Indonesische gerechten. 

 

Oogst sorghum in Borne

De 3 verschillende rassen sorghum zijn geoogst door loonbedrijf de Weer uit Bornerbroek. We zijn tevreden over de kwaliteit en de opbrengst van de sorghum. De sorghum is gedroogd en wordt geschoond. De volgende stap is het laten malen van de sorghum voor verdere verwerking.

 

Onderzoek lokale economie Borne

Voor zijn onderzoek naar lokale economie in de Gemeente Borne is Gerben van der Meer op zoek naar consumenten en ondernemers. Gerben volgt een studie aan de Aeres Hogeschool Dronten loopt en loopt stage bij de Zenderense Es Borne. Het invullen van de enquête duurt slechts 5 minuten en kan tot vrijdag a.s. ingevuld worden.