Terug naar Nieuwsbrief / Archief

27.11.2022
Nieuwsbrief Zenderense Es november 2022

Van KPN-ketens naar korte ketens

Oud-collega Arjan Groenwegen interviewde Winny van Buuren voor GirlPower Radio. 

Arjan Groenewegen: "Lean Six Sigma Black Belt, procesmanager, ketenmanager, kwaliteitsmanager...jobs die zij stuk voor stuk heeft ingevuld en dat met een zeer hoge kwaliteit. Hoeveel andere boeg wil je dan hebben als je na 20+ jaren in de corporate wereld bij KPN boerin wordt op Landgoed Velhorst. Samen met Arjen van Buuren runt zij een prachtig bedrijf op een toekomstbestendige manier en verwerkt zij al haar corporate ervaring nu in alle processen op de boerderij. Een mooi interview met een echte power dame!"

Lees het artikel en luister de podcast via LinkedIn.

 

Landgoed Twickel: het verhaal van Roderik Graf zu Castell Rüdenhausen en rentmeester Egbert Jaap Mooiweer

 

Rien de Vries interviewde Roderik Graf zu Castell Rüdenhausen en rentmeester Egbert Jaap Mooiweer voor zijn boek over landgoederen. "Op de Zenderense Es in Borne en de Deldeneresch nabij Delden ligt op landgoed Twickel een voorbeeldgebied voor het uitvoeren van kringlooplandbouw. De rentmeester: ‘hier wordt gewerkt aan grondgebonden natuurinclusieve landbouw met gesloten koolstofkringlopen en ketencreatie.’"

Het verhaal kun je je lezen op Mijn stad, mijn dorp.

 

Culinair verwennen met lokale producten

Onlangs is restaurant de Vinck in Geesteren (OV) geopend. Wijnmakers Rob Kleinsman, Jeroen Ziel en Robert Spenkelink hebben een wijngaard en maken zelf wijnen die in het restaurant geschonken worden. In de sfeervolle restaurant worden (h)eerlijke gerechten bereid met lokale producten. De chef-kok gebruikt o.a. onze speltbloem voor een speltdesem brood, de parelgerst voor een mooi risotto, quinoa en koolzaadolie. 

 

Biologische koolzaadolie van de Zenderense Es

Gezond cadeautje voor de kerst: biologische koolzaadolie (250 ml).

Onze koolzaadolie onderscheidt zich op meerdere aspecten

  • Koolzaad draagt bij aan het verhogen van de biodiversiteit. Zowel winter- als zomerkoolzaadolie, is onderdeel van ons teeltplan waarbij we zorgen dat vanaf het vroege voorjaar tot het late najaar gewassen bloeien. Het winterkoolzaad is één van de eerste bronnen van nectar voor insecten. Deze (roof) insecten helpen ons om eventuele plagen en ziektes te voorkomen. We telen al onze gewassen natuurinclusief en gebruiken geen kunstmest of bestrijdingsmiddelen.
  • Het koolzaad wordt lokaal geteeld, in Nederland geperst én de koolzaadolie wordt lokaal afgezet; in deze keten wordt het aantal kilometers beperkt waardoor de ecologische voetafdruk wordt verkleind.
  • Het koolzaad wordt koudgeperst waardoor je minder olie krijgt van het zaad dan warm persen. Zo wordt een lagere en mildere perstemperatuur van maximaal 40°C bereikt, waarbij geen bijkomende verontreinigende stoffen kunnen ontstaan en waardoor de koolzaadolie bijzonder zuiver blijft,  smaak, vitamines en antioxidanten blijven zo overeind.
  • Onze koolzaadolie kan zowel warm als koud gebruikt worden. Een (h)eerlijk olie om je brood in te dippen, als dressing over een salade, te bakken, wokken of een gerecht in de oven te bereiden. Koolzaadolie heeft een hoog brandpunt waardoor je de olie goed kan verhitten om het vlees goed dicht te schroeien.
  • Onze olie is 100% van ons eigen koolzaad. Door het laten verwerken van relatief kleiner batches van ons koolzaad is de kostprijs hoger.
  • De prijs van de olie is gebaseerd op de werkelijke kostprijs én een eerlijke prijs voor de boer en winkels die de olie verkopen.

 

Interesse in koolzaadolie voor jouw kerstpakketten? Stuur een e-mail naar Winny van Buuren. Op een doos van 20 flesjes krijg je 10% korting.