Terug naar Nieuwsbrief / Archief

18.10.2021
Nieuwsbrief Zenderense Es oktober 2021

Nieuwe producten van de Zenderense Es

Eén van onze doelen is het verwaarden van onze gewassen in een korte keten en de lokale verkoop van deze producten rechtstreeks aan de consument en collegae ondernemers. Na de laatste oogst is ons productaanbod uitgebreid en wordt nog verder uitgebreid.

Parelgerst en parelrogge

Nieuw in het assortiment: parelrogge en parelgerst van de Zenderense Es. Beide granen zijn natuurinclusief geteeld zonder gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen en kunstmest. Parelrogge en parelgerst zijn beide een (h)eerlijk alternatief voor rijst en risotto. Deze rogge en gerst is lokaal verbouw en wordt in een korte keten geleverd aan de consument, retail en horeca. Op de website vind je een heerlijke recept van pompoen risotto met parelrogge. 

 

Landgoedwinkel Twickel

De winkel biedt artikelen aan die het landgoed voortbrengt. Vrijwel alles in de winkel is afkomstig van Twickel of heeft er een sterke binding mee. Van pachters worden streekproducten aangeboden zoals wijn en likeur (Wijngaard Domein Hof te Dieren), landvlees (Erve Nijhuis en Erve Groot Avest), boerenkaas en streekbier (Erve Möllinkwoner). En ook de graanproducten, natuurinclusief geteeld, van de Zenderense es: havermout, quinoa, volkorenmeel, parelgerst en parelrogge. 

 

Speltpasta in de maak door Keuper Pasta

Van onze spelt en de biologische eieren van Hedeveld Bio Ei maakt Keuper Pasta spelt sliertjes. Keuper Pasta is een bedrijf waar van kwalitatief hoogwaardige producten op natuurlijke basis (h)eerlijke pasta en deegwaren worden gemaakt. Keuper Pasta is voor het maken van pasta biologisch gecertificeerd. De spelt sliertjes zijn binnenkort verkrijgbaar bij o.a. Buurderij Hengelo en de Twickel Landgoedwinkel.

 

Sorghum

Afgelopen zondag hebben we het vochtgehalte van de Sorghum gemeten. Een van de 3 rassen is al bijna deegrijp. Keuper Pasta heeft al eerder een proef gedaan met sorghum in diverse vormen. Het sorghum schelpje heeft een lekkere smaak en heeft een hele korte kooktijd nodig. De komende tijd gaan we het sorghum-product verder ontwikkelen.

 

Koolzaadolie van de Zenderense Es

Binnenkort is ook koolzaadolie van de Zenderense Es verkrijgbaar. Deze (h)eerlijke koolzaadolie is van 100% koolzaad van ons eigen land. Dit koolzaad is geteeld van biologische koolzaad-zaad van ons bedrijf Vrienden van Velhorst en is natuurinclusief geteeld. Onze koolzaadolie wordt koudgeperst, geschikt voor zowel warme als koude gerechten en is vol en rijk aan Omega 3 en 6.

Foto gemaakt door André Bourgonje

 

Wat is het verschil tussen natuurinclusief en biologisch?

Sinds vorig jaar april zijn de percelen op de Zenderense Es in omschakeling naar biologisch. Deze omschakelperiode duurt 2 jaar. Door de Skal wordt jaarlijks gecontroleerd of een bedrijf voldoet aan alle eisen. Regelmatig krijgen we de vraag of natuurinclusief en biologisch hetzelfde is. Als je natuurinclusief teelt, maak je gebruik van de natuur bij het verbouwen van de gewassen. Zo dragen strokenteelt, bloemrijke gewassen zoals koolzaad en akkerranden bij aan het verhogen van de biodiversiteit en het trekken natuurlijke vijanden aan die plagen en ziektes bestrijden. Door geen gebruik te maken van kunstmest en bestrijdingsmiddelen zorg je voor een gezonde bodem en goed voedsel. Er wordt natuurincusieve landbouw toegepast zonder biologische certificering.

Als je biologisch teelt, maak je ook geen gebruik van kunstmest en chemische bestrijdingsmiddelen. De manier van biologisch telen wordt verschillend toegepast: van één gewas in een monocultuur zonder akkerranden tot stroken- en mengteelt met vlinderbloemige gewassen en kruidenrijke akkerranden. Wij passen zowel biologsche als natuurinclusieve landbouw toe.