Terug naar Nieuwsbrief / Archief

22.09.2021
Nieuwsbrief Zenderense Es september 2021

Onderzoek naar lokale economie

Gerben van de Meer over zijn stage bij onze bedrijven: 

"Ik ben Gerben van der Meer, 20 jaar oud en kom uit Emmeloord. Voor mijn 4e jaar stage van de opleiding Bedrijfskunde & Agrifoodbusiness op de Aeres Hogeschool Dronten was ik op zoek naar een bedrijf gericht op lokale economie en landschapsbeheer. Toen ik op LinkedIn een bericht over Landgoed Velhorst voorbij zag komen, wist ik al snel dat dit goed in het plaatje paste. Vanaf 6 september ben ik daadwerkelijk begonnen met de stage. In de stage zal ik mij bezig houden met werkzaamheden op het bedrijf en het doen van diverse onderzoeken. Deze onderzoeken zullen hoofdzakelijk in het teken staan van het thema ‘lokale economie/lokale afzet’ en zullen voor een groot deel gericht zijn op de Zenderense Es te Borne. Ik heb er enorm veel zin in om te helpen op het landbouwbedrijf en verder te leren op het gebied van korte keten verkoop en bedrijfsvoering!"

 

Excursie Vrienden van Twickel

Stichting Vrienden van Twickel organiseert voor haar leden lezingen, excursies, natuur werkochtenden en allerhande activiteiten. Voor de leden mochten wij twee bijeenkomsten organiseren. Tijdens deze bijeenkomsten hebben we de leden laten zien hoe we natuurinclusieve landbouw toepassen, hun meegekomen in ons verdienmodel, samenwerking met lokale ondernemers in een korte keten en hoe we onze producten verwaarden. Ook de rol van de consument bij het (ver)kopen van lokale producten is uitvoerig besproken. Een aantal enthousiaste leden zijn ook lid geworden van de Zenderense Es. Dank jullie voor de support!

 

Borns Blond is er weer

Bierbrouwerij Borne heeft weer Borns Blond gebrouwen. Dit heerlijke amberkleurige bier is gebrouwen met mout van biologische gerst van ons bedrijf in Lochem, de Vrienden van Velhorst. De gerst en andere granen in Borne zijn ondertussen geoogst en worden na het schonen naar de vloermouterij gebracht om gerstemout te maken. 

 

 

Sorghum uit Borne

De sorghum bij de Zenderense Es heeft al een mooi korrel en kan over een maand geoogst worden. Sorghum is rijk aan vitaminen en mineralen zoals B-vitaminen, magnesium, kalium, fosfor, ijzer en zink. Het is ook een uitstekende bron van vezels, antioxidanten en eiwitten. Sorghum is ook rijk aan antioxidanten zoals flavonoïden, fenolzuren en tannines.

Ondertussen wordt al druk geëxperimenteerd met sorghum. FoodVia heeft er glutenvrije pannenkoekjes en taartbodems van gemaakt. Martin Lammers van de Bakhoeve Hengelo brood, koekjes en oliebollen. En Keuper Pasta uit Hengevelde sorghum schelpjes. De volgende stap is een glutenvrij sorghum bier. 

Op LinkedIn vind je een video met meer informatie over sorghum.