Terug naar Nieuwsbrief / Archief

18.09.2022
Nieuwsbrief Zenderense Es september 2022

Discussie stikstofreductie in Vakblad Natuur Bos Landschap 

In de stikstofcrisis ligt de bal bij de landbouw om per 2030 de helft minder stikstof uit te stoten. Kunnen natuurbeherende organisaties solidariteit tonen door grote grazers te verwijderen uit natuurgebieden? Lees onderstaande reactie van Arjen van Buuren op deze stelling in het Vakblad Natuur Bos Landschap.

 

Samenwerking studenten Saxion

Even voorstellen: Lara, Lola, Tim en Hanna, vier enthousiaste 2e jaars studenten co­mmerciële economie die dit jaar he­bben gekozen voor de specialisatie digit­al marketing bij Hogeschool Saxion.

Het komende half jaar gaan ze voor de Zenderense Es onderzoeken hoe digitale marketing kan bijdragen aan het verhogen van de naamsbekendheid, afzet van de producten en het bewust worden van de effecten van natuurinclusieve landbouw.

 

Producten van Landgoed Twickel

In de Landgoedwinkel van Twickel vind je allerlei heerlijke producten van het landschap. Mooi voorbeeld van streekproducten in een korte keten en de rol die de landgoedeigenaar daarin speelt. Kaas gemaakt van melk van melkveehouders op het landgoed. En ook bier en parelgerst van de Zenderense Es die natuurinclusieve landbouw toepast op het landgoed.

Het Borns Blond bier gebrouwen door Bierbrouwerij Borne van onze gerst is exclusief verkrijgbaar bij de landgoedwinkel in Ambt-Delden.

 

Mijn Beste Bordje met lokale producten

Provincie Overijssel heeft de campagne #mijnbestebordje georganiseerd met hierbij drie challenges. De verschillende challenges gingen over voedselverspilling, eten uit de streek en eiwitten.

Bij een van de challenges heeft culinair expert Nadia Zerouali van Binnenste Buiten gekookt met de parelgerst van de Zenderense Es.

Vandaag worden foto's gemaakt bij de Zenderense Es voor het 'Mijnbestebordje’-boekje vol met verhalen, weetjes en recepten die zijn gemaakt tijdens de challenges.

Voor de fotograaf Lenneke Lingmont Fotografie hebben we een lunch voorbereid met lokale producten: Twickel-kaas, speltbrood gebakken door Bakkerij Schabbink van onze spelt en een quinoa salade met ingrediënten van eigen land.

 

Quinoa salade van de Zenderense Es

Lauwwarme quinoa salade van de Zenderense Es voor de lunch. Heerlijke salade gemaakt met tomaat, courgette, peterselie uit eigen tuin en een restje quinoa van de vorige dag. Uitje, knoflook en wat sambal fruiten in koolzaadolie. Stukjes courgette en tomaat kort meebakken. Als laatste de peterselie en quinoa er doorheen. 

Onze quinoa is verkrijgbaar bij bij de Landgoedwinkel van Twickel in Delden, Hedevelds Bio Ei in Hertme, Boerderijwinkel de Steffen in Almelo, Pure Generaties in Borne, Landgoedwinkel Reef in Hengelo, De Kuipershoeve in Rijssen, Earepel enzoo in Haaksbergen en Happen bij de Baas in Almelo. 

 

Natuurinclusieve landbouw op de Deldeneresch

 

Eelerwoude is op weg naar 100% natuurinclusief. Hierbij leggen zij met name de aandacht op het ontwikkelen en in standhouden van een duurzame leefomgeving. Eelerwoude: "heb je het artikel in de De Twentsche Courant Tubantia gelezen over natuurinclusieve landbouw op landgoed Twickel? 

Het gaat onder meer over de Deldeneresch Es waar Arjen en Winny Van Buuren boeren met liefde voor de natuur. Deze was onderdeel van onze talkshow 'Plan E: Natuurinclusief denken kun je gelijk doen'. Daarin vertelt Arjen dat hij al in zijn stageperiode besloot geen kunstmest en bestrijdingsmiddelen te gaan gebruiken."