Terug naar Nieuwsbrief / Archief

29.09.2023
Nieuwsbrief Zenderense Es september 2023

Twentse bouwboeren

Winny van Buuren heeft namens de Zenderense Es de intentieverklaring getekend voor de samenwerking met de Twentse Bouwboeren. We willen in de biobased-keten samenwerken om inzicht te krijgen wat nodig is om meer te gaan bouwen met biologisch geteelde bouwmaterialen én een goed verdienmodel voor agrarische ondernemers.

Op de Zenderense Es gaan we hennep telen als biobased bouwmateriaal. Twentse Bouwboeren ziet biobased bouwen als een kans voor het opzetten van een eerlijke regionale keten. Het team focust zich met dit project op het bij elkaar brengen van de agrarische sector en de bouw. In de duurzame keten wordt er regionaal gewerkt, regionaal toegepast én gunnen partners elkaar wat. Zo ontstaat er ook een eerlijke prijs voor de boer.

 

Biologische keurmerk

Jaarlijks worden we door de Skal gecontroleerd of we voldoende aan alle richtlijnen voor het biologisch keurmerk. Ook dit jaar voldoen we weer aan de Europese eisen voor de agrarische sector. 

Natuurinclusieve landbouw

Natuurinclusieve landbouw gaat voor ons nog een stap verder. Goed zorgen voor de bodem, de natuur en de biodiversiteit en samenwerken met de natuur. De bloemrijke akkerranden en bloeiende gewassen van het vroege voorjaar tot het najaar zijn een bron van nectar voor insecten. Deze (roof)insecten helpen op hun beurt weer mee met het bestrijden van eventuele plagen. 

 

Quinoa uit Twente

De quinoa van de Zenderense Es is natuurinclusief geteeld waarbij geen gebruik is gemaakt met kunstmest en chemische bestrijdingsmiddelen. Quinoa is niet alleen heel gezond maar ook heel lekker. Onze quinoa is o.a. te koop bij Pure Generaties in Borne. In hun webshop vind je allemaal gezonde producten en op hun social media ving je heerlijke en gezonde recepten met deze producten. 

Recept van Pure Generaties

Voor dit ontbijt/lunch receptje gebruiken je een ‘left-over’ vd avondmaaltijd, namelijk gekookte quinoa van de Natuurboerderij Zenderense Es, lekker zero-waste.

Ingrediënten voor deze bowl:

  • Zoet-zure biologische appel
  • 2 theelepeltjes extra vierge kokosolie *
  • 2 theelepeltjes ceylon kaneel *
  • Handje ongezwavelde biologische rozijnen *
  • 1 eetlepel 100% fruit jam *, wij vinden de perenjam * 't lekkerst combineren
  • heel klein scheutje Soof wortel/gember/appel *
  • Handje gevijzelde ongezouten/ongebrande noten (paranoten *)
  • Toppings naar wens zoals kokosvezels * en hennepzaad *
  • 2 opscheplepels gekookte biologische quinoa van de Zenderense Es *

 

(Producten met een * zijn direct te bestellen op www.puregeneraties.nl )

Werkwijze:

Hak de appel in kleine blokjes. Doe de kokosolie in een klein koekenpannetje & verwarm deze. Voeg de appel toe & bak deze op middelhoge warmtebron voor een paar minuutjes. Zet nu de warmtebron laag & voeg de kaneel, rozijnen, jam & soof toe, laat dit nog even zachtjes 'pruttelen'. Pak een schaaltje & schep daarin de quinoa, 't appelmengsel er bovenop en nootjes/toppings naar wens.

 

Young Twente Board

De Young Twente Board - Twentse jongeren die meedenken over de toekomst van regio Twente én die opkomen voor de belangen van Twentse jongeren. De Young Twente Board houdt zich bezig met vragen als ‘hoe zorgen we ervoor dat Twente internationaal bekend staat als ‘the place to be om te wonen, werken, studeren en leven? Hoe gaan we om met duurzaamheid? En hoe zorgen we dat jongeren een goede toekomst in Twente hebben? De Young Twente Board is onafhankelijk en kan daarom flink van zich laten horen. Zij geven gevraagd, maar ook ongevraagd advies. 

Winny van Buuren ging in gesprek met Young Twente Board over de kansen in Twente om lokaal gezond voedsel van de Zenderense Es en Twente Fruit en andere Twentse boeren en producenten op de kaart te zetten.