Nieuws » Nieuws van zenderense es

Utrechts blauw in groene Oosten

Van het rationele businessleven in het westen naar het aardse boerenleven in het Oosten waar Winny letterlijk en figuurlijk met beide benen in de aarde staat. Tien jaar geleden had Winny niet kunnen bedenken dat ze boerin zou worden.

Hoge hakken, echte liefde

Het grootste deel van haar werkzame leven heeft Winny bij KPN gewerkt in verschillende functies van kwaliteits- en ketenmanager tot coach en consultant. Zowel zakelijk als privé handelde ze vanuit haar hoofd en werd haar gevoel op een veilige afstand gehouden.

Hierin kwam verandering toen Winny tien jaar geleden Arjen ontmoetten. Door zijn inspiratie en voorbeeld luistert ze meer naar haar gevoel en spreekt haar gevoelens ook uit. Na zes jaar heeft Winny pas echt kunnen rouwen om het verlies haar doodgeboren dochtertje Demi en heeft haar een plaats kunnen geven in haar hart en leven.

 

Zo groen als gras

In 2018 is Winny gestopt met werken bij KPN en zijn Arjen en Winny samen een natuurinclusieve boerderij gestart op Landgoed Velhorst in Lochem (Achterhoek). Ze pachten 85 ha van Natuurmonumenten en hebben een gemengd biologisch bedrijf waar kringlooplandbouw wordt toegepast.

In 2020 zijn Arjen en Winny gestart met een tweede natuurinclusieve boerderij in Twente. Ze pachten 75 ha in Borne en Delden van Twickel. Ook daar verwaarden ze de gewassen in een korte keten tot streekproducten die lokaal verkocht worden.

Dit jaar zijn ze gestart met een derde natuurboerderij op Landgoed Kreil in Winterswijkwaar ze 15 ha van een particuliere landgoedeigenaar pachten. De natuurinclusieve landbouw is onderdeel van het gehele ecosysteem om het landgoed.

De verandering van werkgebied, zonder agrarische achtergrond, een eigen onderneming en samenwerken met je partner was voor Winny een uitdaging. De afgelopen jaren heeft ze heel geleerd van Arjen over het telen van gewassen samen met de natuur, het belang van een gezond bodemleven en het "boeren" ondernemerschap. Het belangrijkste wat Winny heeft geleerd is dat als je de natuur zijn gang laat gaan, er hele mooie dingen ontstaan.

 

Oost, west thuis best

Sinds 2013 wonen Arjen en Winny samen in het Oosten van het land. De mentaliteit in het Oosten spreekt Winny erg aan. De mensen zijn relaxt, hebben tijd voor elkaar en helpen elkaar.  Ze voelde zich hier gelijk thuis.  

Van haar eigen ‘reis’ heeft Winny ook heel veel geleerd. Door het werken in de natuur, planten en oogsten en die dingen doen waar ze energie van krijgt, heeft Winny een hele transitie doorgemaakt. Winny: door letterlijk in de natuur te staan en mijn handen in de aarde sta ik steviger met beide benen op de grond en leef steeds meer vanuit mijn gevoel in plaats van mijn hoofd. Ik ben geland in het Oosten.

Haar favoriete gewassen zijn granen, quinoa en koolzaad. Winny: Mooi om te zien, goed voor de biodiversiteit en heel gezondKomende jaar gaan ze “Utrechts blauw” telen. Dit is een oude tarwesoort waarvan de verhalen over de herkomst van het graan en de naam uiteenlopen. Zo komt een beetje ‘Utrecht’ terug in Twente en de Achterhoek.

Haar passie ligt in mensen meenemen in het verhaal over natuurinclusieve landbouw, biodiversiteit, korte ketens en verdienmodellen en hoe wij als consument daar aan kunnen bijdragen.

Een verandering, klein of groot, start altijd bij jezelf. Jij kunt een voorbeeld zijn voor anderen door mensen te inspireren met jouw verhaal.

Winny van Buuren

Plaats hier je reactie!