Nieuws » Bijeenkomsten zenderense es

Nederlandse quinoa is gezond(er)

Lees in deze blog waarom de quinoa uit Nederland gezond(er) én duurzaam is. Op de website van www.nederlandsequinoa.nl/ vind je heerlijke recepten met quinoa.

Duurzaamheid Nederlandse quinoa

Met behulp van nieuwe quinoa rassen, ontwikkeld door Wageningen University & Research (met klassieke veredeling), kan er in Nederland GMO-vrije quinoa worden geteeld zonder het gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen. Deze nieuwe quinoa rassen zijn aangepast aan het Nederlandse klimaat; zo kunnen ze tegen de ongunstige omstandigheden die wij als kikkerlandje moeten trotseren (vorst, regen, droogte, etc.).

Nederlandse Quinoa gebruikt nieuwe quinoa rassen die nagenoeg geen saponine bevatten. Deze stof geeft de quinoa een bittere smaak. Hierdoor heeft het ook geen negatief effect heeft op de gezondheid. Deze quinoa kan dus zijn buitenste laagje behouden (en is daarom volkoren). Dit is ook de reden dat Nederlandse quinoa niet afgespoeld hoeft te worden voor gebruik, lekker makkelijk.

1. Respect voor mens en natuur

Nederlandse Quinoa wordt geteeld zonder pesticiden en Nederlandse quinoa telers krijgen eerlijke prijzen voor de quinoa. Door het telen van dit gewas in Nederland hoeft het product niet uit Zuid-Amerika geïmporteerd te worden. 

2. Gewas voor de toekomst

De quinoa plant kan goed tegen hitte en droge- en verzilte grond. Ook heeft hij weinig irrigatie nodig en verbetert hij de bodemstructuur van het land.

3. Circulaire teelt

De plantresten blijven achter op het land, en de zeer kleine ‘afvalstroom’ die ontstaat tijdens de verwerking laat de Nederlandse Quinoa Groep vergisten tot energie, want we willen niets verloren laten gaan.

Vitamines, mineralen en spoorelementen quinoa

Vitamines, mineralen en spoorelementen zijn onmisbaar voor een goede gezondheid. Deze stoffen zijn zogeheten micronutriënten en hebben allemaal een specifieke functie. Ze zijn nodig voor een goede gezondheid, groei en ontwikkeling, en zorgen ervoor dat processen in het lichaam goed verlopen.

Vitamines kunnen door planten of dieren zelf aangemaakt worden. Mineralen en spoorelementen zijn stoffen die voortkomen uit bijvoorbeeld gesteenten, en worden door planten opgenomen uit de aarde. Het verschil tussen mineralen en spoorelementen zit vooral in de hoeveelheid waarin je lichaam ze nodig heeft: van mineralen heb je meer nodig dan van spoorelementen.

Nederlandse Quinoa bevat vitamines die onmisbaar zijn voor je lichaam. Vitamine B1, ook wel thiamine genoemd, hebben we bijvoorbeeld nodig om energie uit voedsel te halen. Vitamine B6 is belangrijk voor de weerstand en spijsvertering, foliumzuur is belangrijk voor het bloed, een goed functionerend zenuwstelsel en immuunsysteem. En tot slot is Vitamine E de belangrijkste vet-oplosbare antioxidant uit voedsel.

Verder bevat Nederlandse Quinoa ook mineralen die onmisbaar zijn: calcium, magnesium, fosfor en kalium. Veel plantaardige eiwitbronnen hebben een tekort aan de spoorelementen ijzer en zink, welke in quinoa wel aanwezig zijn. Verder bevat Nederlandse quinoa ook de spoorelementen koper en mangaan.

Winny van Buuren

Plaats hier je reactie!