Nieuws » Recepten van zenderense es

Orzo soep uit Twente

Met de parelgerst en de koolzaadolie van de Zenderense Es en de spekblokjes van Landgoedwinkel Reef maak je een (h)eerlijke Twentse soep én draag je bij een het verkleinen van onze ecologische voetafdruk.

Orzo betekent in het Italiaans gerst. Dit oergraan is samen met tarwe het oudste graan gewas. Parelgerst heeft bijzondere nootachtige smaak en is perfect om risotto mee te maken, omdat het na het koken nog steeds zijn structuur en bite behoudt. Met de parelgerst en de koolzaadolie van de Zenderense Es en de spekblokjes van Landgoedwinkel Reef maak je een (h)eerlijke Twentse soep én draag je bij een het verkleinen van onze ecologische voetafdruk. Lekker makkelijk en ook nog eens licht. Gooi alle restjes groente in de pan en je bent al over de helft.   

Ingrediënten – 1 pan soep

  • 1,5 liter groentebouillon
  • 1 grote wortel, in blokjes gesneden
  • 1 courgette, in blokjes gesneden
  • 1 ui, fijngesneden
  • 1 teentje knoflook, geperst
  • 2 tomaten, fijngesneden
  • een halve prei, in ringen
  • een half bosje fijngesneden bladpeterselie
  • een half bosje fijngesneden selderij
  • 2 ons spek, in blokjes
  • 1 eetlepel oregano
  • 1 eetlepel tijm
  • 2 handen parelgerst
  • peper & zout
  • 2 eetlepels koolzaadolie

 

Bereidingswijze

  • Verwarm de helft van de olie in de pan en bak hierin de spekjes voor een paar minuten aan.
  • Haal de spekjes uit de pan en zet opzij.
  • Verhit in dezelfde pan 1 eetlepel koolzaadolie en fruit de ui en knoflook glazig.
  • Voeg de courgette en wortel toe en bak dit 5 minuten mee tot de courgette zacht is en begint te verkleuren.
  • Voeg de tomaten, parelgerst, oregano en tijm toe en bak dit nog even 2 minuten mee.
  • Schenk de bouillon in de pan en breng langzaam aan de kook.
  • Zet het vuur zacht en laat de soep met de deksel op de pan 30 minuten pruttelen.
  • Doe de spekjes terug in de soep en verwarm deze nog even mee.
  • Breng de soep indien nodig op smaak met peper & zout en serveer met wat platte peterselie en selderij.

Bron: https://blijebietjes.nl/italiaanse-orzo-soep/

Winny van Buuren

Plaats hier je reactie!