Terug naar Nieuwsbrief / Archief

16.04.2021
Nieuwsbrief Zenderense Es april 2021

Duurzaamheid Nederlandse quinoa

Met behulp van nieuwe quinoa rassen, ontwikkeld door Wageningen University & Research (met klassieke veredeling), kan er in Nederland GMO-vrije quinoa worden geteeld zonder het gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen. Deze nieuwe quinoa rassen zijn aangepast aan het Nederlandse klimaat; zo kunnen ze tegen de ongunstige omstandigheden die wij als kikkerlandje moeten trotseren (vorst, regen, droogte, etc.).

1. Respect voor mens en natuur

Nederlandse Quinoa wordt geteeld zonder pesticiden en Nederlandse quinoa telers krijgen eerlijke prijzen voor de quinoa. Door het telen van dit gewas in Nederland hoeft het product niet uit Zuid-Amerika geïmporteerd te worden. 

2. Gewas voor de toekomst

De quinoa plant kan goed tegen hitte en droge- en verzilte grond. Ook heeft hij weinig irrigatie nodig en verbetert hij de bodemstructuur van het land.

3. Circulaire teelt

De plantresten blijven achter op het land, en de zeer kleine ‘afvalstroom’ die ontstaat tijdens de verwerking laat de Nederlandse Quinoa Groep vergisten tot energie, want we willen niets verloren laten gaan.

Lees meer in deze blog waarom Nederlandse quinoa gezonder is. 

 

Plan E: natuurinclusief denken kun je meteen doen'

Boeren met liefde voor de natuur, dat is de missie van ons natuurinclusief gemengd bedrijf. Hoe kan duurzaam, agrarisch beheer direct in de praktijk toegepast worden? Dat is één van de onderwerpen die in de online talkshow van Eelerwoude aan de orde komen. Tijdens deze talkshow wordt een video getoond hoe we natuurinclusief in de praktijk toepassen op de Zenderense Es en ons bedrijf Vrienden van Velhorst in Lochem. 

Aanmelden voor en online talkshow.

 

Tukkerkoren van volkorenmeel van de Zenderense Es

Martin Lammers van de Bakhoeve van de Zorgboerderij de Tukkerij heeft een Tukkerkoren brood gemaakt op basis van de volkorenmeel van de Zenderense Es. Martin bakt brood voor o.a. de Buurderij Hengelo.

 

Samenwerking Buurderij Hengelo

We werken samen met Annemarie Bökkerink van Buurderij Hengelo. De Buurderij verkoopt mooie producten van lokale producten en ondernemers. Onze quinoa, havermout en volkorenmeel leveren we aan de Buurderij in Hengelo.

 

Reportage RTV Borne

"Op de Zenderense Es worden geen standaard gewassen geteeld, maar verschillende graansoorten zoals: tarwe, spelt, rogge, gerst en haver." Lees hier meer over de reportage door RTV Borne. 

 

Draag bij aan de biodiversiteit in Borne 

Hoe mooi is het als weet waar de producten die je eet vandaan komen, je zelf kan zien hoe deze gewassen geteeld worden én je bijdraagt aan een gezonde bodem en de biodiversiteit! Dit kan door lid te worden van de Zenderense Es en producten te kopen van de Zenderense Es. 

Als lid kun je deelnemen aan de educatieve bijeenkomsten en wandelingen die we organiseren en krijg je een voucher voor een Twickel-brood. Dit brood is door Bakker Meen uit Delden gebakken van de granen van de Zenderense Es. Wordt nu lid.