Terug naar Nieuwsbrief / Archief

21.06.2021
Nieuwsbrief Zenderense Es juni 2021

Natuurinclusieve producten op de menukaart bij het GezondheidHuis in Zenderen

Gezondheid.nl sprak met natuurboer Winny van Buuren. Zij is mede-eigenaar van Vrienden van Velhorst in Lochem en Zenderense Es in Borne. Winny en Arjen van Buuren gaan samenwerken met het GezondheidHuis in Zenderen (vh De Zwanenhof), omdat beide initiatieven goed bij elkaar passen. Het verbouwen van verschillende groenten en kruiden is een fijne manier om de mensen die verblijven in het GezondheidHuis te voorzien van dagbesteding en ontspanning.

Recept quinoa burger

Voor zijn opleiding Voedsel en Voorlichting bij het Zone College heeft Jesse Hutten een recept gemaakt voor een vegetarische quinoa burger. Super lekker en voedzaam. De quinoa van de Zenderen Es is verkrijgbaar Buurderij Hengelo, Aanstreekelijk en Hedevelds Bio Ei. Het recept staat op de website.

Op de Zenderense Es zijn we de eerste quinoa teler in de provincie Overijssel en zijn trots op dit mooie streekproduct. 

Uit het onderzoek van Jesse komt naar voren dat niet iedereen weet wat de voordelen zijn van de Nederlandse quinoa. Lees meer over de voordelen van Nederlandse quinoa

 

Demoveld Sorghum in Borne

In samenwerking met Vruchtbare Kringloop Overijssel is een demoveld met mengteelt van sorghum en maïs aangelegd in Borne. De sorghum wordt in combinatie met het maïs gebruikt als krachtvoer voor vee. De sorghum wordt straks ook gebruikt om brood te bakken.

 

Twickel-brood door Bakker Meen

Samen met Jan Meen van Bakker Meen en Egbert Jaap Mooiweer van Twickel is het idee ontstaan voor een Twickel-brood. Bakker Meen maakt van de volkorenmeel en rogge van de Zenderense Es een ambachtelijk Twickel-brood. Deze granen zijn natuurinclusief geteeld: zonder kunstmest en bestrijdingsmiddelen. Het brood wordt verpakt in een papieren zak van 100% gerecycled papier. Op donderdag, vrijdag en zaterdag wordt het Twickel-brood gebakken; je kunt het brood bestellen bij Bakker Meen in Delden. Heb je al een stempelkaart voor het Twickel-brood? Bij een volle kaart krijg je een gratis Twickel-brood.

 

Borns Blond Bier

Bierbrouwerij Borne heeft van de biologische mout van ons bedrijf Vrienden van Velhorst in Lochem een mooi Blond Bier gebrouwen. Dit smaakvolle blond bier is binnenkort verkrijgbaar bij Buurderij Hengelo. Na de komende oogst maakt Marcel Bergboer van de Bierbrouwerij Borne een mooi streekbier van de granen van de Zenderen Es in Borne.

 

Hoe kan jij bijdragen aan natuurinclusieve landbouw?

Ons doel is om bij te dragen aan een gezonde bodem en gezond voedsel voor nu én in de toekomst. Dit doen we door duurzaam agrarisch beheer op de Zenderense Es voor een positief effect op de biodiversiteit, natuur en onze producten. Jij kunt hier door aan bijdragen door lid te worden van de Zenderense Es. Het lidmaatschap kost 50 euro.

Als lid kun je deelnemen aan de educatieve bijeenkomsten en wandelingen die we organiseren en krijg je een voucher voor een Twickel-brood. Dit brood is door Bakker Meen uit Delden gebakken van de granen van de Zenderense Es.

Hoe mooi is het als weet waar de producten vandaan komen die je eet, je zelf kan zien hoe deze gewassen geteeld worden én je bijdraagt aan een gezonde bodem en de biodiversiteit!

Aanvragen lidmaatschap Zenderense Es.