Terug naar Nieuwsbrief / Archief

10.10.2022
Nieuwsbrief Zenderense Es oktober 2022

Zonnebloemen op de Deldeneresch

Prachtige beelden van de stroken met zonnebloemen en granen op de Deldeneresch gefilmd door Eric Brinkhorst. Ondertussen zijn de zonnebloemen en andere gewassen geoogst.

De gewassen zijn gedroogd, geschoond en klaar om te persen, mouten, malen, pletten en slijpen. Binnenkort worden de zonnebloempitten geperst tot olie. De zonnebloemolie zal verkrijgbaar zijn in lokale winkels. 

Winterkoolzaad, wintergranen en groenbemesters worden gezaaid op de Deldeneresch en de Zenderense Es.

We kijken al weer uit naar het voorjaar als alles begint te groeien en bloeien.

Kerstpakketten met natuurinclusiegeteelde producten

Met de heerlijke najaarszon lijkt de kerst nog ver weg. Ondertussen zijn we al bezig met mooie streekproducten van Landgoed Twickel voor de kerstpakketten: koolzaadolie (250 ml), pasta, parelgerst, quinoa, havermout, havermuesli. Wil je een kerstpakket op maat, neem contact op met Winny van Buuren (06-30475578) of stuur een e-mail

 

Natuur en landbouw zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden

Als kind bracht Arjen veel tijd door in de natuur. Daar ontstond zijn liefde voor planten en dieren. Tijdens zijn studie en stages zag Arjen van Buuren echter dat het gebruik van kunstmest, chemie en monoculturen nadelige invloeden hebben op natuurwaarden, biodiversiteit en het landschap. Dat kon anders, zo vond hij. Met zijn natuurinclusief bedrijf aan de Zenderense Es in Borne en op de Deldeneresh in Ambt-Delden draagt hij bij aan gezond voedsel en een gezonde bodem. “Natuur en landbouw zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Dat is bij ons bedrijf goed zichtbaar.”

Lees het volledige interview van TwenteBoard.

 

Is quinoa gezond?

Quinoa is een bron van eiwitten, vezels en aminozuren en hartstikke gezond. Daarnaast bevat quinoa veel vezels en verschillende vitaminen en mineralen. Quinoa kan dienen als basis voor een maaltijd en past prima in een gezond, koolhydraatarm dieet. Bovendien is het geen graan dus het bevat geen gluten. Ideaal als je glutenvrij eet dus. Lees meer over de voordelen van quinoa

Recept peterseliesalade met quinoa en granaatappel

 

Ingrediënten

 • 300 gram quinoa
 • 1 groentebouillontablet
 • 2 granaatappels
 • 1 citroen (schoongeboend, rasp en sap)
 • 2 bosjes verse peterselie (fijngehakt)
 • 50 gram hazelnoten (grof gehakt, licht geroosterd)
 • 200 gram overjarige brokkelkaas (grof geraspt)
 • 1 theelepel mosterd
 • 3 eetlepels koolzaadolie

 

Bereidingswijze

 • Bereid de quinoa volgens de aanwijzingen op de verpakking en voeg het groentebouillontablet toe aan het kookwater. Giet af, spoel met koud water en laat afkoelen in een vergiet.
 • Snijd de granaatappels horizontaal doormidden en klop de zaadjes boven een schaal eruit door op de schil te tikken met een houten lepel. Voeg de citroenrasp toe.
 • Schep de fijngehakte peterselie, hazelnoten, oude brokkelkaas en de quinoa door de granaatappelpitjes.
 • Klop een dressing van het citroensap, 1 theelepel mosterd en 3 eetlepels koolzaadolie en schep deze door de salade. Breng op smaak met zout en versgemalen peper.

 

Bron: www.boodschappen.nl

 

Presentatie over gezonde bodem en gezond voedsel op locatie

Voor bedrijven, organisaties, groepen, (personeels)verenigingen en clubs organiseren we bedrijfsuitjes, wandelingen en lezingen op het gebied van natuurinclusieve landbouw, biodiversiteit, gezonde bodem, gezond voedsel, vitaliteit, korte keten en verdienmodellen in de landbouw op locatie.

De bijeenkomsten worden op maat afgestemd op jullie wensen. We willen graag inspireren en enthousiasmeren om bij te dragen aan het verhogen van de biodiversiteit, natuurwaarden en gezond voedsel. Op onze website lees je meer over de verschillende mogelijkheden. 

Voor vragen kun je contact opnemen met Winny van Buuren (06-30475578).