Nieuws » Bijeenkomsten zenderense es

Samenwerking Bakker Meen: Twickel-brood

Bakker Meen heeft van de volkorenmeel en rogge van de Zenderense Es een ambachtelijk Twickel-brood gebakken.

Twickel-brood van granen van Zenderense Es

Terug naar de basis wordt nu voor Twente wel erg tastbaar. De rentmeester van Twickel, Egbert Jaap Mooiweer, bracht bakker Jan Meen uit Delden in contact met Winny en Arjen van Buuren die sinds eind vorig jaar natuurinclusief boeren op de Zenderense Es in Borne. Bij deze manier van landbewerking sparen boeren de natuur en verzorgen deze en maken ze er optimaal gebruik van. Resultaat: een Twickelbrood, Twickelroggebrood en plannen voor Twickel Haverkoeken en meer.

Het brood is getest en goed bevonden, de verpakkingen - volledig afbreekbare zakken - zijn klaar en de stempelkaarten voor klanten (10 broden kopen en de elfde gratis) zijn gedrukt. Bakker Jan Meen en boerin Winny van Buuren zijn supertrots op het product en kunnen niet wachten om het aan de man te brengen. “Wij zijn in 2018 begonnen met natuurinclusief boeren in Lochem”, vertelt Van Buuren. “Toen deze Twickelboerderij op de Zenderense Es vrijkwam, is ons gevraagd of wij ook hier op deze manier het land wilden gaan bewerken. We zijn eind vorig jaar gestart en hebben nu in stroken al spelt, winterrogge, koolzaad en haver gezaaid. We werken zonder bestrijdingsmiddelen en kunstmest omdat we gaan voor een gezonde bodem. Dat werkt door in de gewassen die op die bodem groeien en zo dus ook in de voeding.”

Keten zo kort mogelijk

Jan Meen is in zijn bakkerij in Delden met de granen van Van Buuren aan het werk gegaan. “We hebben verschillende broden gebakken en laten proeven. Uiteindelijk zijn we met een mix van volkorenmeel en roggemeel gekomen tot een brood dat bij de eetgewoonten van de Tukkers past: een wat ‘vaster’ brood dat door de toevoeging van gist wat luchtiger wordt en met een knapperige korst. We hebben ook al Twickelroggebrood ontwikkeld met de rogge van de Zenderense Es en zijn bezig met koeken van de haver. Als straks het spelt ook van goede kwaliteit is, maken we daar ook gebruik van. Het is mooi om de keten zo kort mogelijk te houden. Mensen willen weten waar hun eten vandaan komt, dat is met deze producten meteen duidelijk”, zegt hij. “Klanten willen een eerlijk product dat van goede kwaliteit is.”

Lid van Zenderense Es

Van Buuren vertelt dat door het ontbreken van kunstmest en chemische bestrijdingsmiddelen de opbrengst van het land minder is dan bij de traditionele boeren. Ook wordt de tarwe minder dik gezaaid. Daardoor heeft de tarwe meer de ruimte en wordt het eiwit gehalte hoger wat weer zorgt voor een betere bakkwaliteit. Hierdoor zijn de grondstoffen wat duurder en zal dus ook het brood iets meer kosten dan normaal. Maar dat is het waard vinden ze allebei. En bovendien hebben ze een stempelkaart laten drukken waarbij het elfde Twickelbrood voor klanten gratis is. En als mensen lid worden van de Zenderense Es, krijgen ze een voucher voor een gratis brood. “Het lidmaatschap houdt in dat je onze missie voor duurzaam agrarisch beheer en voor een positief effect op de biodiversiteit en natuur steunt”, legt Van Buuren uit. “We leiden leden rond op ons terrein zodat ze kunnen zien wat we allemaal doen en vooral ook hoé. In Lochem werken we ook op deze manier en hadden we in no-time 200 leden. Dat hopen we hier in Borne ook te bereiken.”

Bron: Maaike Thüss voor Tubantia

Winny van Buuren

Plaats hier je reactie!